Collega’s Johan en Guus ondersteunen Belgisch onderzoek op Antarctica

De afgelopen maanden brachten Johan De Muylder en Guus Luppens van Group VHC door op de Prinses Elisabethbasis, onze Belgische poolbasis in Antarctica. Het CO2-neutrale station wou uitbreiden om te kunnen voldoen aan de vraag naar meer onderzoek op en rond het pooldomein. Voor een dergelijke uitbreiding was de bouw van meer en krachtigere mobiele apparaten op zonne-energie noodzakelijk. De International Polar Foundation beheert de poolbasis en vertrouwde op de kennis en ervaring van Johan en Guus om die taak tot een goed einde te brengen. 

Group VHC is bekend om zijn betrouwbare en duurzame totaaloplossingen wat betreft koeling, ventilatie en hernieuwbare energie. Johan en Guus namen hun kennis daarover mee naar Antarctica, waar ze ondanks de specifieke en moeilijke werkomstandigheden – een gemiddelde temperatuur van -25°C bijvoorbeeld – mooie resultaten boekten. Zo bouwden ze mobiele zonne-energie-eenheden van 1,5 meter hoog om energie te leveren aan wetenschappelijke apparatuur.

Daarnaast waren Guus en Johan verantwoordelijk om wat op het terrein gebeurt ook energieneutraal te maken. Guus Luppens legt uit: “Vroeger namen onderzoekers een dieselgenerator mee om research op verplaatsing uit te voeren. Dat was duur en het verstoorde ook de metingen van de wetenschappers op de luchtkwaliteit. Dankzij de uitbreiding van het aantal mobile power units zullen sneeuwscooters nu met hernieuwbare energie kunnen worden opgeladen.”

Collega’s Johan en Guus ondersteunen Belgisch onderzoek op Antarctica

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x