Wat is geothermie?

Geothermie staat ook bekend onder de naam aardwarmte. Het gaat hierbij om thermische energie uit de aarde. Concreet wil dit zeggen dat we onze woningen kunnen verwarmen met de aarde.

Wat is geothermie?

We kunnen twee types geothermie onderscheiden:

 Type

Oorsprong

Bodemwarmte

Aardlagen

Grondwaterwarmte

Grondwater

Bij bodemwarmte wordt er energie gewonnen uit de verschillende aardlagen. Bij grondwaterwarmte wordt er daarentegen energie gehaald uit het grondwater.

Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

Naast de welbekende luchtwarmtepompen (lucht/lucht en lucht/water), bestaan er ook geothermische warmtepompen. Deze gebruiken de aarde als warmtebron, in plaats van de omgevingslucht, zoals de luchtwarmtepompen doen.

Bij Group VHC specialiseerden we ons in de bodemwarmtepompen. Dat wil zeggen dat we warmtepompen plaatsen die energie halen uit de bodemwarmte van de bovenste aardlagen. Dit gebeurt aan de hand van leidingen in de grond. In deze leidingen zit water vermengd met glycol (een antivriesvloeistof). Het mengsel neemt de warmte uit de bodem op en voert die naar het afgiftesysteem in de woning.

Met een geothermische warmtepomp kan ook gekoeld worden in de zomer, weliswaar passief. Wanneer het water in de buizen van de vloerverwarming kouder is dan de omgevingstemperatuur, neemt de vloerverwarming deze warmte op en voert het naar de bodem.

Welke stappen zijn er in de installatie van een geothermische warmtepomp?

De installatie van een geothermische warmtepomp is behoorlijk ingrijpend en niet overal toepasbaar. Er zijn namelijk diepe grondboringen voor nodig. Hieronder leiden we je graag even door het proces van de installatie van een geothermische warmtepomp met verticale boringen:

  1. Ten eerste worden de putten geboord. Dit gebeurt door een boortoren die metalen staven in de grond stopt met een boorkroon.
      • De boorput wordt langs binnen gereinigd, zodat er geen gesteente of aarde achterblijft.

      • Vervolgens wordt de boorstaaf opnieuw verwijderd en wordt de aardwarmtewisselaar ingebracht.
      • Nadien wordt de boorput opgevuld met een cementoplossing voor goede geleiding.
    • De volgende put wordt geboord. Hoeveel putten je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van de woning en de isolatiegraad.
  2. Ten tweede worden alle geboorde putten met elkaar verbonden, zodat ze één gesloten circuit zullen vormen met de verwarmingsinstallatie.
  3. Ten derde wordt het puttencomplex aangesloten op de warmtepomp die op zijn beurt ook in verbinding staat met het afgiftesysteem in de woning. De warmtepomp zorgt voor de verplaatsing van het water in het buizensysteem en het afgiftesysteem.

Veelgestelde vragen over geothermische warmtepompen

Hoeveel plaats heb ik nodig?

Er wordt een minimumafstand van 7 meter tussen de putten bewaard. Verder is het ook cruciaal om voldoende plaats te voorzien om de boortoren toegang te geven tot de putten.

Wat zijn de voordelen?

Geothermische warmtepompen met verticale boringen hebben een hoog rendement. Verder hebben ze ook een groot passief koelvermogen, zodat het goed fris blijft in de zomer.

Zijn de boringen schadelijk voor het milieu?

Er bestaan strikte Belgische milieuwetgevingen waar de grondboringen voor warmtepompen volledig aan voldoen.

Hoeveel kost het?

De investering voor een geothermische warmtepomp bedraagt tussen 30.000 en 40.000 euro. Contacteer ons voor een prijs op maat!

Meer informatie