Verlaag uw energiefactuur met groene energiebronnen!

De laatste jaren werd groene energie steeds populairder bij particulieren. Gemakkelijk en voordelig: zonne-energie, pelletketels, geothermie, aerothermie en elektrische wagens zijn rendabele en haalbare opties voor vele huishoudens.

Het lijkt dan ook zeer interessant om verschillende hernieuwbare energiebronnen te combineren om uw energiefacturen op lange termijn te verlagen. Daarenboven moet u hierbij niet inboeten aan comfort. 

Waarom groene energiebronnen combineren bij u thuis?

Aangezien de fossiele brandstoffen steeds vaker in aanspraak komen als de oorzaak van milieuproblemen en hun voorraad over de gehele wereld steeds kleiner wordt, zijn alternatieve oplossingen meer dan ooit welkom. Groene energiebronnen, zoals zonne-energie en houtpellets, kunnen voortaan in huishoudens worden ingezet. Deze energiebronnen zijn geschikt om via aangepaste installaties aan elkaar gekoppeld te worden om zo een milieuvriendelijk energieproductiesysteem te creëren.

De voordelen van hernieuwbare energiebronnnen, met in het bijzonder voor nieuwbouwwoningen, zijn onmiskenbaar. Eerst en vooral, een woning die inzet op groene energie zal ecologischer blijken dan een woning verwarmd met een gasketel bijvoorbeeld. Met de combinatie van verschillende eigen energiebronnen zal uw woning gemakkelijker energie-onafhankelijk worden. Deze investering geeft u de mogelijkheid om grote besparingen te doen op lange termijn. Door maand na maand uw energiefacturen te verlagen, kan u eerst de investering van uw installatie terugwinnen en nadien elke maand geld winnen, in vergelijking met installaties die op het algemene elektriciteitsnet aangesloten zijn.

De installatie van zonnepanelen is een uitstekende keuze om energiekosten te besparen. De installaties kunnen volledig aangepast worden aan uw behoeften. Zo kan u een zonne-installatie combineren met bijvoorbeeld ecologische verwarmingssystemen. In de huidige context waar de prijzen van de traditionele energie stijgen, lijkt het zinvol om zich te wenden naar alternatieve opties die minder schadelijk zijn voor het milieu en meteen ook minder duur.

Een voorbeeld van een voordelige en efficiënte installatie

Voor de nieuwelingen in dit vak is het niet altijd makkelijk om te weten hoe een complete installatie die verschillende groene-energiebronnen combineert bij hen thuis kan worden opgezet. Een voorbeeld kan hierbij helpen. De centrale verwarming van een woning kan gedragen worden door een energie-efficiënte pelletketel, die wordt geconnecteerd aan een zonne-installatie die eigen elektriciteit opwekt. Om de ecologische voetafdruk van een woning zo klein mogelijk te maken, kan er nog een laadstation voor elektrische voertuigen geplaatst worden. Verder kan u de overige energie die opgewekt wordt, opslaan in een thuisbatterij en gebruiken op momenten waarop de zon niet schijnt. Tot slot is het ook mogelijk om een omkeerbare lucht/lucht-warmtepomp te koppelen aan uw zonne-installatie. Deze houdt u koel in de zomer en kan u extra verwarmen in de winter.

De pelletketel is een energiezuinige keuze in het domein van de brandstofketels. Ze werkt op houtpellets waarvan de verbranding, in tegenstelling tot andere ketels, volledig CO2-neutraal is. De houtpellets zijn ook tamelijk goedkoop en volgen niet de huidige tendensen van gas en elektriciteit. Ze worden gemaakt uit houtafval dat vermalen en gedroogd wordt. Ze hebben dan ook een lage vochtigheidsgraad om een perfecte en milieuvriendelijke verbranding te garanderen. Een pelletketel uit het kwaliteitsgamma van ÖkoFEN heeft een rendement dat hoger is dan 100%, opdat u uw factuur van de verwarming met gemiddeld een derde verlaagt.

U kan deze ketel combineren met een zonne-installatie die wordt geplaatst op uw dak (afhankelijk van de windrichting) of op een terrein met voldoende zonlicht. Zonnepanelen worden continu geperfectioneerd en verzekeren een uitstekend rendement. De elektriciteitsproductie blijkt een van de meest rendabele, met een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar, afhankelijk van de regio waar u woont.

Ten slotte, thuis een laadstation voor een elektrisch voertuig installeren is ook een interessante keuze. De thuislaadstations zijn op lange termijn minder duur dan een publiek laadstation. Het opladen van een elektrisch voertuig aan een laadstation dat gevoed wordt door zonne-energie is een onbeduidende kost en verzekert u blijvende besparingen ten opzichte van uitgaven van een voertuig op brandstof.

U kan de geproduceerde energie van uw zonne-installatie ook opslaan in een thuisbatterij. Dat wil zeggen dat elektriciteit die u niet gebruikt, wordt opgeslagen om later te gebruiken. Uw elektrisch voertuig moet bijvoorbeeld 's nachts opladen, terwijl de zon niet schijnt. Dan haalt het laadstation energie uit de batterij die overdag werd volgeladen door de zon. Hetzelfde geldt voor de airco die u 's nachts opzet, de ketel die het huis moet blijven verwarmen, enz.

Voor al deze installaties kan u rekenen op Group VHC, al meer dan 25 jaar specialist in de HVAC-sector en overal in België werkzaam. U krijgt steeds persoonlijk advies en een offerte op maat. Daarnaast biedt Group VHC ook onderhoudscontracten aan om de goede werking van uw installatie te blijven verzekeren en de levensduur te verlengen.