Wat zijn de voordelen van een pelletketel?

De pelletketel werkt via verbranding van pellets. Ze vormt een alternatief voor gasketels wanneer de woning bijvoorbeeld geen toegang heeft tot gas. Maar dit is zeker niet de enige toepassing van pelletketels.

Buiten haar grote vermogen, heeft de pelletketel nog meerdere voordelen.

Een energiezuinige verwarmingsinstallatie

Een pelletketel werkt door de verbranding van houtpellets. Het gebruik van hout heeft verschillende belangrijke voordelen. Enerzijds is de installatie volledig CO2-neutraal en dus heel ecologisch. De pellets worden gemaakt van houtafval. Het afval wordt vermalen en vervolgens gedroogd. De pellets moeten namelijk een lage vochtigheidsgraad hebben, die zich situeert tussen 8 en 10 %. Op die manier is de pellet het meest kwaliteitsvol. Anderzijds is de prijs van pellets relatief laag en stabieler dan die van gas of elektriciteit. De pelletketel is zeer milieuvriendelijk en zorgt ervoor dat u gemiddeld 30% bespaart op uw energiefactuur.

Een minpunt aan een pelletinstallatie is de plaats die u nodig heeft om de pellets te stockeren. Het is aangeraden om een stockagesilo te voorzien. 

Hoog rendement

De pelletketel staat ook bekend om haar hoog rendement. De meest kwalitatieve verwarmingsinstallaties van ÖkoFEN kunnen bijvoorbeeld een rendement van 107,3 % bereiken. Andere modellen van dit merk bieden een rendement van 97 % en 102,7 %. Dankzij dit hoge energierendement geniet u tijdens de koude winterdagen van een optimaal comfort. De pelletketel behaalt een hoog warmtecomfort terwijl uw energieverbruik daalt.

Overheidssteun

De Belgsiche overheden zetten momenteel alles in op de energietransitie. Dat wil zeggen dat we op korte of lange termijn afscheid zullen nemen van verschillende soorten verwarmingsinstallaties. Mazoutketels zullen de komende jaren bijvoorbeeld verdwijnen. De klimaatcrisis verplicht de overheden om drastische maatregelen te nemen. Daarom zal het binnenkort verboden zijn om in bestaande en nieuwe woningen stookolieketels te plaatsen. De keuze voor een pelletketel is ideaal om op dit verbod in te spelen. Om de uitgaven van huishoudens tijdens deze transitie te beperken, biedt de overheid verschillende premies aan in het kader van groene ontwikkeling. In Vlaanderen bestaat er bijvoorbeeld de renovatiepremie. In Wallonië is er een energiebonus voor wie zijn woning energie-efficiënter wil maken. 

Eenvoudige installatie

De installatie van een pelletketel gebeurt best door een gecertificeerde installateur, zoals Group VHC. Dit is een essentiële voorwaarde om te kunnen genieten van de verschillende financiële hulpmiddelen. Behalve de benodigde ruimte is de installatie gemakkelijk te integreren in uw woning. De pelletketel kan aangesloten worden op elk verwarmingssysteem (radiators of vloerverwarming) en kan dus rechtstreeks aangesloten worden op uw huidig circuit. Na de installatie van uw ÖkoFEN-pelletketel, stemmen de monteurs van Group VHC de installatie volledig af op uw noden en wensen. Verder biedt Group VHC u een onderhoudscontract aan. Een jaarlijkse controle van de ketel wordt dan voorzien om een goede werking te verzekeren en de levensduur van de ketel te verlengen.

Meer info over de pelletketels van ÖkoFEN