Een airco of een warmtepomp?

De airco is een welbekende installatie om binnenruimtes te koelen. Maar wist u dat veel airco-installaties warmtepompen zijn? Hieronder lichten we dit even toe.

De ‘klassieke’ airco

De meesten denken bij een airco meteen aan koeling door luchtverplaatsing, zoals u wel eens tegenkomt bij bedrijven. Er wordt dan gekoelde lucht naar binnen geblazen en verspreid in de ruimte. In feite zijn deze systemen lucht/lucht-warmtepompen. Deze koelen binnenruimtes door de warmte in de binnenruimtes af te voeren naar buiten en de inkomende buitenlucht te koelen met koelvloeistof. Een groot pluspunt aan deze warmtepompen is dat ze omkeerbaar zijn. Dat wilt zeggen dat het koelingssysteem kan omkeren en bijgevolg kan verwarmen.
Er zijn verschillende types binnenunits: wandmodellen, vloermodellen of plafondmodellen. Voor ieder wat wils!

Behalve lucht/lucht-warmtepompen zijn lucht/water-warmtepompen ook heel populair. Hierbij maakt u gebruik van een afgiftesysteem, zoals vloerverwarming, om uw binnenruimtes te koelen of te verwarmen. Bovendien kan u deze warmtepomp ook inschakelen voor de productie van (sanitair) warm water. Een warmtepomp kan dus een klassieke verwarmingsketel vervangen. 

Klimaatregeling

Voor een efficiënte klimaatregeling in uw woning kan u volledig vertrouwen op een warmtepomp. Dit is een zuinige en duurzame installatie die uw woning kan verwarmen én koelen. Als uw woning bijvoorbeeld verwarmd moet worden, haalt het systeem warmte-energie uit de omgevingslucht buiten uw woning en blaast deze uit in uw binnenruimte(s).

Dankzij een warmtepomp regelt u steeds de ideale temperatuur in uw woning.