Innovatieve energieoplossing voor woonproject

Het wordt steeds drukker in de steden en ook in de dorpen worden alsmaar meer appartementen gebouwd.

Hoe we de ruimte inrichten mét oog voor het klimaat is dan ook een actueel thema. Het project ‘Serristen’ in Jezus-Eik is een mooi voorbeeld van een opwaardering waar milieu, leefbaarheid en mobiliteit voorop staan. Group VHC stond naast de installatie van fotovoltaïsche panelen, ventilatiesystemen met warmterecuperatie en sanitair ook in voor de plaatsing van de centrale stookplaats en de vloerverwarming in de nieuwe woningen.

In Jezus-Eik werden onlangs twee oude serristenwoningen ingrijpend verbouwd tot hoogwaardige villa’s. De achterliggende serres werden getransformeerd tot 14 wooneenheden voorzien van een ondergrondse garage. Group VHC uit Overijse voorzag alle woningen o.a. van vloerverwarming en sanitair warm water.

Enkel voor de serristenwoningen werd er gekozen voor een combinatie van vloerverwarming op het gelijkvloers en klassieke radiatoren op de verdiepingen. “In dit project stond duurzaamheid voorop, maar met oog voor het behoud van het karakter en de architectuur van de oorspronkelijke woningen”, vertelt Hans Nys, sales manager duurzame energie bij Group VHC.

Centrale stookplaats op pellets
Voor de 14 lage-energie-woningen en twee woningen waar de energievraag iets hoger ligt, werd in de kelders een gemeenschappelijke stookplaats met 2 pelletketels geïnstalleerd. “We konden onmogelijk elke wooneenheid individueel van een warmtepomp voorzien zonder in te boeten op budget en esthetiek. Bovendien wilden we geen buitenunits installeren wegens de lawaaihinder die hiermee gepaard kan gaan. Omwille van de EPB-eisen waren ook individuele gasverwarmingsinstallaties uitgesloten.”

Vanuit de centrale stookplaats wordt de warmte door middel van satellietunits afgeleverd aan de individuele wooneenheden. “Hierdoor kan met individuele ruimteregeling de temperatuur voor elke kamer apart geregeld worden, iets wat bij individuele ketels al veel moeilijker is”, zegt Hans.

Qua energie-efficiëntie heeft een centrale stookplaats alleen maar voordelen. “Houtpellets zijn bijzonder duurzaam en een heel betrouwbare bron van energie. Ook kunnen ze hogere temperaturen genereren dan warmtepompen. Het ondergrondse warmtenet draait hier op 60° en kan gemakkelijk tot 70° of 80° gaan. Doordat de satellietunits zeer efficiënt werken, is onze retourtemperatuur naar het net niet hoger dan 30°. Dit maakt het net zeer efficiënt en garandeert een maximaal rendement van de condensatieketels”, aldus Hans.

Monitoring van de energievraag
“De volledige installatie wordt dag en nacht gemonitord. Zo kan er op dagbasis of zelfs per uur opgevolgd worden welke wooneenheid welke energievraag genereert. Dankzij het monitoringsysteem kan er bovendien – indien gewenst – een individuele afrekening per huurder gemaakt worden. We zien bij Group VHC de vraag naar een dergelijk gemonitord systeem bij grotere projecten dan ook alsmaar stijgen.”

Tags