Subsidie zonnepanelen

Zonne-energie is een hernieuwbare vorm van energie die volledig gratis is. U betaalt enkel de eenmalige kost van de installatie van de zonnepanelen. In zekere zin voorzien zonnepanelen u daarna van gratis energie. Vanaf 1 januari 2021 voert Vlaanderen bovendien een nieuwe subsidie in voor de installatie van zonnepanelen.

Dankzij zonnepanelen zal u uw jaarlijkse elektriciteitsfactuur drastisch zien dalen. Het is duidelijk dat ze nog steeds een uitstekende investering zijn. Ze stellen u namelijk in staat om u te wapenen tegen de alsmaar stijgende energieprijzen. Bovendien zijn de prijzen van de zonnepanelen zelf de laatste jaren gedaald. 

Nieuwe subsidie zonnepanelen in Vlaanderen

Met de komst van de digitale teller sinds juli 2020 verdween het oude systeem van de terugdraaiende meter. Daarom besloot Vlaanderen om een nieuwe subsidie voor de installatie van zonnepanelen in het leven te roepen. Dankzij die subsidie wordt de rentabiliteit van zonnepanelen behouden. Uw investering in zonnepanelen zal u nog steeds na een 10-tal jaar al terugverdiend hebben. 

De nieuwe subsidie zal maximaal €1.500 bedragen, afhankelijk van het totale vermogen van je installatie. Zo krijgt u 300 euro per kWp indien het totale vermogen van uw installatie niet meer dan 4 kWp bedraagt. Bij installaties met een hoger vermogen neemt het bedrag van de subsidie af: tot 6 kWp krijgt u €150/kWp. Zodra uw zonnepaneleninstallatie een groter vermogen dan 6 kWp heeft, ontvangt u geen extra subsidie meer. 

De subsidie geldt niet voor nieuwbouwwoningen. Hoe dan ook, zonnepanelen blijven rendabel aangezien het een duurzame en hernieuwbare bron van energie is. 

Renovatietarief van 6% btw

Naast de nieuwe subsidie blijft het renovatietarief van 6% btw van kracht. Dat houdt in dat er bij woningen ouder dan 10 jaar slechts 6% btw betaald moet worden op de installatie van zonnepanelen. Daar zijn echter wel voorwaarden aan verbonden: het renovatietarief is enkel van toepassing voor privéwoningen en de installatiewerken moeten uitgevoerd worden door een erkend installateur.

Gemeentelijke subsidies zonnepanelen

Tot slot voorzien sommige gemeenten een bijkomende subsidie voor de installatie van zonnepanelen, maar dat dient gemeente per gemeente nagekeken te worden. 

Krijgt u graag meer informatie over de verschillende subsidies en hun voorwaarden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze experten via e-mail of op het nummer 02 555 10 00.

Subsidie zonnepanelen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x