Simulatie digitale meter van VREG voor zonnepanelen

Sinds 1 juli is de elektriciteitsmeter bij alle prosumenten vervangen door een digitale meter. Dat heeft ook een invloed op de installatie van zonnepanelen. Alle consumenten die voor het eind van 2020 zonnepanelen laten plaatsen, krijgen nog de keuze tussen het nieuwe systeem en het oude systeem met een terugdraaiende meter. Om u te helpen beslissen welk systeem voor u het voordeligst is, heeft de VREG een simulatietool ontwikkeld. 

Digitale meter

Vanaf 2021 zal u bij de installatie van zonnepanelen automatisch moeten gebruikmaken van de digitale meter. Het blijft op dat moment nog steeds voordelig om zonnepanelen te installeren. U dient er alleen rekening mee te houden dat u uw verbruik afstemt op uw energieproductie. 

Concreet wil dat zeggen dat u met een digitale meter beter de door uw zonnepanelen geproduceerde energie verbruikt doorheen de dag. Door bijvoorbeeld overdag uw vaatwasser of wasmachine aan te zetten, zal u voordeel ondervinden bij de digitale meter indien u zonnepanelen heeft geïnstalleerd. 

Het is namelijk zo dat uw vaste kosten dalen omdat er niet langer een forfait betaald moet worden om het net te gebruiken. Enkel het reële gebruik zal aangerekend worden. 

Simulatietool VREG zonnepanelen

Om te weten te komen welke impact de digitale meter zal hebben op uw elektriciteitsfactuur, kan u gratis de simulatie van VREG gebruiken. Zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij zullen daarbij een voordelige invloed hebben. 

Een thuisbatterij zorgt er namelijk voor dat u uw geproduceerde maar niet verbruikte energie kan opslaan. Ideaal wanneer u overdag niet thuis bent, maar uw zonnepanelen wel energie opwekken. ‘s Avonds kan u dan de opgeslagen stroom van uw zonnepanelen gebruiken dankzij de thuisbatterij. 

Zoals de simulatietool van de VREG aantoont, zal u bij de digitale meter enkel voor uw reëel verbruik betalen. Als u zonnepanelen dan combineert met een thuisbatterij zal u het net bijna niet nodig hebben. Dat komt de kostprijs van uw elektriciteitsfactuur absoluut ten goede.

Installatie zonnepanelen

Wenst u meer informatie over de digitale meter of over de installatie van zonnepanelen? De experts van Group VHC staan voor u klaar. Zij hebben meer dan 10 jaar ervaring met de installatie en monitoring van zonnepanelen. 

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met een van onze experten via via e-mail of op het nummer 02 555 10 00.

Simulatie digitale meter van VREG voor zonnepanelen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x