Innovatieve energieoplossing voor woonproject

Het wordt steeds drukker in de steden en ook in de dorpen worden alsmaar meer appartementen gebouwd. Hoe we de ruimte inrichten mét oog voor het klimaat is dan ook een actueel thema. Het project ‘Serristen’ in Jezus-Eik is een mooi voorbeeld van een opwaardering waar milieu, leefbaarheid en mobiliteit voorop staan. Group VHC stond naast de installatie van fotovoltaïsche panelen, ventilatiesystemen met warmterecuperatie en sanitair ook in voor de plaatsing van de centrale stookplaats en de vloerverwarming in de nieuwe woningen. 

In Jezus-Eik werden onlangs twee oude serristenwoningen ingrijpend verbouwd tot hoogwaardige villa’s. De achterliggende serres werden getransformeerd tot 14 wooneenheden voorzien van een ondergrondse garage. Group VHC uit Overijse voorzag alle woningen o.a. van vloerverwarming en sanitair warm water.

Enkel voor de serristenwoningen werd er gekozen voor een combinatie van vloerverwarming op het gelijkvloers en klassieke radiatoren op de verdiepingen. “In dit project stond duurzaamheid voorop, maar met oog voor het behoud van het karakter en de architectuur van de oorspronkelijke woningen”, vertelt Hans Nys, sales manager duurzame energie bij Group VHC.

Centrale stookplaats op pellets
Voor de 14 lage-energie-woningen en twee woningen waar de energievraag iets hoger ligt, werd in de kelders een gemeenschappelijke stookplaats met 2 pelletketels geïnstalleerd. “We konden onmogelijk elke wooneenheid individueel van een warmtepomp voorzien zonder in te boeten op budget en esthetiek. Bovendien wilden we geen buitenunits installeren wegens de lawaaihinder die hiermee gepaard kan gaan. Omwille van de EPB-eisen waren ook individuele gasverwarmingsinstallaties uitgesloten.”

Vanuit de centrale stookplaats wordt de warmte door middel van satellietunits afgeleverd aan de individuele wooneenheden. “Hierdoor kan met individuele ruimteregeling de temperatuur voor elke kamer apart geregeld worden, iets wat bij individuele ketels al veel moeilijker is”, zegt Hans.

Qua energie-efficiëntie heeft een centrale stookplaats alleen maar voordelen. “Houtpellets zijn bijzonder duurzaam en een heel betrouwbare bron van energie. Ook kunnen ze hogere temperaturen genereren dan warmtepompen. Het ondergrondse warmtenet draait hier op 60° en kan gemakkelijk tot 70° of 80° gaan. Doordat de satellietunits zeer efficiënt werken, is onze retourtemperatuur naar het net niet hoger dan 30°. Dit maakt het net zeer efficiënt en garandeert een maximaal rendement van de condensatieketels”, aldus Hans.

Monitoring van de energievraag
“De volledige installatie wordt dag en nacht gemonitord. Zo kan er op dagbasis of zelfs per uur opgevolgd worden welke wooneenheid welke energievraag genereert. Dankzij het monitoringsysteem kan er bovendien – indien gewenst – een individuele afrekening per huurder gemaakt worden. We zien bij Group VHC de vraag naar een dergelijk gemonitord systeem bij grotere projecten dan ook alsmaar stijgen.”

Innovatieve energieoplossing voor woonproject

Miele Experience Center

Hobbykoks kunnen voortaan hun hart ophalen bij het Miele Experience Center in de Louizalaan in centrum Brussel. In het Experience Center draait alles rond ervaringen, rond leven en beleven. Het gebouw ademt klasse en stijl uit. Voor de ventilatie, koeling en verwarming van het pand, nam Miele Group VHC onder de arm.

Lees meer keyboard_arrow_right

Belliard 14: Gezond leven en werken in hartje Brussel

Een van onze federale overheidsdiensten neemt binnenkort zijn intrek in de Belliardstraat 14. Group VHC werd door Design+ ingeschakeld voor de verwarming, koeling en ventilatie van de tien verdiepingen van het gebouw.

Lees meer keyboard_arrow_right

Maximum comfort en zuinigheid voor woonproject

Group VHC heeft een mooie oplossing uitgewerkt voor particuliere woonprojecten: via een centrale stookplaats wordt energie centraal geproduceerd waardoor we een minimum aan individueel onderhoud en een maximum aan comfort en zuinigheid kunnen garanderen.

Lees meer keyboard_arrow_right

Klimatisatieproject bij badkamerspecialist Duravit

Duravit wendde zich tot Group VHC om hun kantoorruimtes en trainingscenter uit te rusten met een duurzaam klimatisatiesysteem. Group VHC rustte het kantoor en opleidingscentrum uit met een systeem dat gemakkelijk is in gebruik en een aangename gevoelstemperatuur garandeert voor een optimale productiviteit op de werkvloer.

Lees meer keyboard_arrow_right

Warmtepompen bij Novotel

Een warme zomer is heerlijk, maar de hitte kan het comfort op vakantie danig verstoren. Daarom koos Novotel Brussels Wavre East voor Group VHC om het hotel uit te rusten met een nieuw cooling- en verwarmingssysteem.

Lees meer keyboard_arrow_right

Lofttobe

Lofttobe is een unieke locatie voor seminars, workshops, productvoorstellingen, strategische vergaderingen, teambuildings, … Group VHC installeerde een professioneel ventilatie en airco systeem met nadruk op piekfijne integratie in de lofts en een uitstekende dienstverlening.

Lees meer keyboard_arrow_right

Airco en ventilatie voor Vanden Borre

Vanden Borre, de specialist in audio, TV, multimedia, telefonie en elektro in België, deed een beroep op Group VHC om 63 winkels uit te rusten met een professioneel airco- en ventilatiesysteem.

Lees meer keyboard_arrow_right

easyHotel Brussel

Het hotel deed een beroep op Group VHC om de nodige verwarming, airco en sanitair warm water te voorzien waarbij afzonderlijk comfort voor elk van de 107 kamers van belang was in combinatie met een algemeen beheersysteem.

Lees meer keyboard_arrow_right

Barbershop Reginald

In zijn nieuwbouw wou Reginald zijn kapperszaak combineren met zijn appartement. Voor de HVAC technieken deed hij een beroep op Group VHC.

Lees meer keyboard_arrow_right

Kerk van Ottenburg

Door plaatsing van vloerverwarming kan er een constante temperatuur en luchtvochtigheid gehandhaafd worden en verhoogd het comfort in de kerk. De studie van de vloerverwarming en stookplaats alsook de plaatsing werd door Group VHC uitgevoerd.

Lees meer keyboard_arrow_right

Gebroeders Merckx

Ze hebben gekozen voor duurzame energie en hebben fotovoltaïsche panelen laten installeren door Group VHC. Ondertussen werd de installatie uitgebreid met een batterijpakket voor noodstroom en het bufferen van de zelf opgewekte zonnestroom.

Lees meer keyboard_arrow_right

Ginion Group

De projecten omvatten cooling (Daiking VRV), heating (Rehau vloerverwarming en FACQ sanitair) en renovatie van de stookplaats (Viessmann). Group VHC is nu ook bezig om de showroom bij Ginion Group in Overijse te voorzien van een nieuwe, moderne klimaatbeheersing installatie.

Lees meer keyboard_arrow_right

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x