Premie zonnepanelen

Een investering in zonnepanelen zou een no-brainer moeten zijn, met of zonder premies. Zonne-energie is een hernieuwbare vorm van energie die volledig gratis is. U betaalt enkel de eenmalige kost van de installatie van de zonnepanelen. In zekere zin voorzien zonnepanelen u daarna van gratis energie. 

Dankzij zonnepanelen zal u uw jaarlijkse elektriciteitsfactuur drastisch zien dalen. Het is duidelijk dat ze nog steeds een uitstekende investering zijn. Ze stellen u namelijk in staat om u te wapenen tegen de alsmaar stijgende energieprijzen. Bovendien zijn de prijzen van zonnepanelen de laatste jaren gedaald. 

Nieuwe premie zonnepanelen in Vlaanderen

Vanaf 1 januari 2021 voert Vlaanderen een nieuwe premie in voor de installatie van zonnepanelen. Met de komst van de digitale teller verdwijnt namelijk het oude systeem van de terugdraaiende meter. Dankzij de premie vertraagt de rentabiliteit van zonnepanelen niet. Uw investering in zonnepanelen zal u nog steeds na een 10-tal jaar al terugverdiend hebben. 

De nieuwe premie zal maximaal €1.500 bedragen, afhankelijk van het totale vermogen van je installatie. Zo krijgt u 300 euro per kWp indien het totale vermogen van uw installatie niet meer dan 4 kWp bedraagt. Bij installaties met een hoger vermogen neemt het bedrag van de premie af: tot 6 kWp krijgt u €150/kWp. Zodra uw zonnepaneleninstallatie een groter vermogen dan 6 kWp heeft, ontvangt u geen extra premie meer. 

De premie geldt niet voor nieuwbouwwoningen. Hoe dan ook, zonnepanelen blijven rendabel aangezien het een duurzame en hernieuwbare bron van energie is. 

Renovatiepremie van 6% btw

Naast de nieuwe premie blijft het renovatietarief van 6% btw van kracht. Dat houdt in dat er slechts 6% btw betaald moet worden op de installatie van zonnepanelen indien de woning meer dan 10 jaar oud is. Let op, de premie is enkel van toepassing voor privéwoningen en de werken moeten uitgevoerd worden door een erkend installateur.

Gemeentelijke premies zonnepanelen

Tot slot voorzien sommige gemeenten een bijkomende subsidie voor de installatie van zonnepanelen, maar dat dient gemeente per gemeente nagekeken te worden. 

Krijgt u graag meer informatie over de verschillende premies en hun voorwaarden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze experten via e-mail of op het nummer 02 555 10 00.

Premie zonnepanelen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x