Jouw woning ventileren

Oost west, thuis best. Dit gezegde klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren. We brengen graag onze tijd door binnen in onze woning. Een goede luchtkwaliteit binnenshuis is daarom van essentieel belang. Goed ventileren is dan de boodschap. Investeren in een ventilatiesysteem is een must voor gezonde lucht in jouw woning. 

Op welke manier ventileer ik mijn woning?

Op welke manier je het best je woning kan ventileren hangt natuurlijk af van verschillende elementen zoals het type woning en de ouderdom. Nieuwbouwwoningen en grote renovaties zijn bij wet verplicht om een ventilatiesysteem te installeren om het ventileren van de woning te bevorderen. 

Ben ik verplicht om mijn woning te ventileren?

Sinds 2006 is de installatie van een ventilatiesysteem verplicht. Woningen die ouder zijn hebben vaak geen systeem om de lucht binnenshuis te ventileren. Toch is ventileren zeker en vast nodig. Een ventilatierooster, een klapvenster of gewoon de ramen op een kier zetten zijn oplossingen. Of deze oplossingen effectief bruikbaar zijn hangt vaak af van de weersomstandigheden. De ramen bij droog en zonnig weer een paar uur wagenwijd open zetten, heeft niet het gewenste effect zoals veel mensen denken. 

Wanneer de woning aan renovatie toe is, ben je dus, sinds 2006, verplicht om een systeem te installeren om je woning goed te ventileren. De isolatie van een oudere woning, staat de luchtcirculatie en dus ook de luchtventilatie in de weg. Tochtgaten worden goed gesloten. Het warmteverlies gaat zeker en vast minder zijn, maar het ventileren van de lucht binnenshuis gaat hier niet op vooruit. Een ventilatiesysteem met natuurlijke toevoer is meestal het eenvoudigst om bij renovaties te installeren wanneer je de ramen niet wil vervangen. 

Ook bij nieuwbouw moet je ervoor zorgen dat de woning goed geventileerd kan worden. Elke nieuwbouwwoning moet bij wet voorzien zijn van een ventilatiesysteem. Deze moet per uur en per vierkante meter vloeroppervlakte 3,6 m3 lucht kunnen toevoeren en terug afvoeren. In elke ruimte van jouw woning moet je iets voorzien om je woning goed te kunnen ventileren.

Twijfel je over welk ventilatiesysteem het meest geschikt is voor jouw woning, bedrijf of project? Wens je een offerte op maat? Contacteer dan vrijblijvend een van onze experten via e-mail of telefonisch (02 555 10 00).

Jouw woning ventileren

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x