Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp is momenteel een van de meest populaire oplossingen om de temperatuur binnenshuis te regelen. De installatie gaat snel, vereist geen ingrijpende werken en kan doelgericht worden ingezet voor specifieke ruimtes. De meerwaarde van een warmtepomp komt bovendien helemaal tot uiting in combinatie met zonnepanelen.

Maar hoe werkt zo’n warmtepomp nu precies? We leggen u de werking graag uit in vijf simpele stappen:

  1. Via koelvloeistof wordt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater gehaald. Daarna komt de vloeistof terecht in de verdamper.
  2. Daar bereikt de koelvloeistof dankzij de natuurlijke warmte haar kookpunt en verdampt ze. 
  3. De dampen worden door een compressor samengeperst. Hierdoor stijgt de druk en dus ook de temperatuur van de gassen. De compressor is het enige onderdeel van de warmtepomp dat energie verbruikt.
  4. De samengeperste damp komt terecht in de condensor. Hier geeft de damp zijn warmte af aan de verwarmingsinstallatie. De damp koelt af en wordt opnieuw vloeibaar.
  5. De koelvloeistof wordt opnieuw naar buiten gestuurd en de cyclus herbegint. 

Werking warmtepomp in de winter

En wat als het buiten koud is of zelfs vriest? Ook dan kan een warmtepomp nog steeds jouw woning of bedrijf van warmte voorzien. Er zit voldoende warmte in de aarde, het water of de lucht opgeslagen om de werking van de warmtepomp te garanderen. 

Werking warmtepomp in de zomer

In een warme zomer ben je uiteraard eerder gebaat bij de koeling van de ruimtes. Door de werking om te keren, kan een warmtepomp ook dienst doen als koelingssysteem. De warmte wordt dan uit het huis gehaald en buiten afgegeven.

Actieve koeling vs. free cooling

Er bestaat ook een onderscheid tussen actieve koeling en free cooling. Bij actieve koeling moeten alle componenten van de warmtepomp werken om de temperatuur binnenshuis te doen dalen. Bij free cooling hoeft dit niet. Free cooling is meestal mogelijk bij geothermische warmtepompen. Wanneer na een langere periode de warmtepomp warmte onttrekt aan de bodem om binnenshuis te warmen, daalt de temperatuur ondergronds. Wanneer vervolgens gekoeld moet worden, volstaat het water van de warmtepomp naar beneden te pompen waar het automatisch voldoende gekoeld wordt. De compressor hoeft dus niet in werking te treden, wat energie bespaart. Free cooling kan echter maar voor een bepaalde periode. Het water geeft op zijn beurt warmte af aan de bodem, waardoor die wordt geregenereerd.

Wens je meer informatie over de werking van warmtepompen? Neem gerust contact op met een van onze experten via e-mail of telefonisch (02 555 10 00).

Hoe werkt een warmtepomp?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x