Fotovoltaïsche zonnepanelen: Werking

Zonne-energie zal almaar belangrijker worden. Het is een duurzame en hernieuwbare bron van energie, want de zon schijnt immers elke dag. Door fotovoltaïsche zonnepanelen te installeren kan u profiteren van ‘gratis’ elektriciteit. U betaalt eenmalig de kost van de installatie om daarna uw elektriciteitsfactuur drastisch te zien dalen. 

U vraagt zich misschien af hoe de werking van fotovoltaïsche zonnepanelen precies in elkaar zit, of wat fotovoltaïsche zonnepanelen überhaupt zijn? Fotovoltaïsche zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen die licht omzetten in elektriciteit. Maar hoe kunnen fotovoltaïsche cellen nu licht converteren naar elektriciteit? 

Concrete werking fotovoltaïsche zonnepanelen

Een fotovoltaïsche cel bestaat uit halfgeleidend materiaal met een pn-overgang. Dat betekent dat elektrische stroom slechts in één richting zich door de zonnecel kan bewegen. Wanneer (zon)licht op de zonnecellen schijnt,  komen er elektronen vrij die in de gewenste richting lopen. Op die manier zorgen de losgemaakte elektronen voor een opwekking van elektrische stroom. 

Het zonlicht dat op de cellen valt kan zowel afkomstig zijn van rechtstreekse zonnestralen als van diffuus zonlicht. Diffuus zonlicht bereikt de zonnepanelen dus niet rechtstreeks, maar via verschillende weerkaatsingen. Op die manier is het mogelijk dat ook op bewolkte dagen zonne-energie kan worden opgewekt.

De werking van fotovoltaïsche zonnepanelen gaat als volgt: een zonnepaneel is opgebouwd uit een heleboel fotovoltaïsche cellen. Wanneer er zonlicht op die cellen valt, kan elektrische stroom opgewekt worden. De output die het zonnepaneel dan levert, is gelijkspanning. Om de opgewekte stroom van fotovoltaïsche zonnepanelen direct te kunnen gebruiken is het nodig om een omvormer aan te sluiten op het zonnepaneel. Die zorgt ervoor dat de gelijkspanning in wisselspanning wordt omgezet. 

Elektrische stroom via fotovoltaïsche zonnepanelen

Dankzij de omvormer kan de elektrische stroom afgetapt worden. De gewonnen elektriciteit wordt afgegeven aan het elektriciteitsnet, waarbij ze eerst aangewend wordt om aan de energiebehoefte van het huis of het gebouw waarop de zonnepanelen geïnstalleerd zijn te voldoen. Af en toe is de zonnepaneleninstallatie rechtstreeks gekoppeld aan een apparaat. 

Een andere mogelijkheid is om de zonnepanelen aan te sluiten op een accu. Aangezien accu’s net zoals zonnepanelen op gelijkspanning werken, lukt dat onmiddellijk. Dat is vooral voordelig wanneer het onmogelijk is om de energie af te geven aan een elektriciteitsnet, bijvoorbeeld op afgelegen plaatsen zoals op een camping met caravans of op een boot.

Installatie fotovoltaïsche zonnepanelen

Wenst u meer te weten over de voordelen, de installatie of de werking van fotovoltaïsche zonnepanelen? De experts van Group VHC staan voor u klaar. Dankzij hun jarenlange ervaring met de installatie en monitoring van zonnepanelen staan zij u graag bij met advies.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op via via e-mail of op het nummer 02 555 10 00.

Fotovoltaïsche zonnepanelen: Werking

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x