Fotovoltaïsche versus thermische zonnepanelen

De term ‘zonnepaneel’ is een algemeen gebruikte term voor zowel fotovoltaïsche als thermische zonnepanelen. Toch is er een wezenlijk verschil tussen beide. Zo vangen fotovoltaïsche panelen het licht van de zonnestralen op om elektriciteit te produceren. Een fotovoltaïsche installatie, afgekort als PV, zet zonne-energie om in gelijkstroom met behulp van zonnepanelen. Een omvormer verandert die gelijkstroom vervolgens in wisselstroom zodat je de energie in huis kan gebruiken. Thermische zonnepanelen daarentegen gebruiken de warmte die de stralen opwekken om sanitair water te verwarmen. 

Voordelen van fotovoltaïsche panelen

Naast een beperkte impact op het milieu, dragen fotovoltaïsche panelen ook bij tot de verlaging van de CO2-uitstoot van jouw woning. De maandelijkse energiekosten zullen dankzij deze groene energie ook verlagen.

Op heel zonnige dagen is het mogelijk dat jouw zonnepanelen meer stroom opwekken dan nodig. Dit overschot wordt tegen een vastgelegde vergoeding teruggegeven aan het openbaar elektriciteitsnet of kan opgeslagen worden in een accu of batterij voor later. Ten slotte gaat de technologie bijzonder lang mee. De investering in fotovoltaïsche panelen verdien je snel terug.

Fotovoltaïsche panelen onderhouden

Wanneer zonnepanelen vuil worden, hebben ze een lager rendement. Het is daarom belangrijk om je fotovoltaïsche zonnepanelen proper te houden. Gelukkig doet de regen al het meeste werk en vragen zonnepanelen daarom weinig onderhoud. Het is wel aangeraden om regelmatig te controleren of er geen bladeren of ander vuil op de panelen ligt. Is het een langere tijd droog en stoffig? Dan kan je steeds met een tuinslang de zonnepanelen afspuiten.

Heb je nog extra vragen over fotovoltaïsche panelen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze experten via e-mail of op het nummer 02 555 10 00.

Fotovoltaïsche versus thermische zonnepanelen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x