De werking van een condensatieketel

Een condensatieketel is een bijzonder duurzame manier om uw woning te verwarmen omdat een deel van de warmte die in het verwarmingsproces verloren gaat alsnog gerecupereerd kan worden. Op die manier wordt de energie die nodig is optimaal gebruikt en kan de investering sneller worden terugverdiend. Maar hoe werkt een condensatieketel precies?

De werking van een condensatieketel

De werking van een condenserende ketel lijkt voor een groot stuk op die van een traditionele verwarmingsketel. Een eerste verschil is dat een condensatieketel werkt met een gesloten systeem. Dit betekent dat het risico op koolstofgassen die vrijkomen in de woning onbestaande is.

Het tweede verschil geeft de condensatieketel zijn naam. Bij een elke verwarmingsketel wordt buitenlucht aangevoerd waardoor het aardgas kan verbranden en het water wordt gewarmd. Bij een gewone verwarmingsketel zullen de rookgassen die hierbij ontstaan, afgevoerd worden met behulp van een ventilator via de schoorsteen. Deze rookgassen gaan dan verloren, ook al bevatten ze nog energie in de vorm van warmte.

Bij een condensatieketel wordt gebruikgemaakt van een concentrische schouw, waardoor de warmte van deze rookgassen gerecupereerd kan worden. Via de binnenste buis gaan de warme rookgassen naar buiten en via de buitenste buis wordt de lucht aangezogen. De condens die hierbij ontstaat wordt opgevangen en afgevoerd. De lucht die binnenkomt wordt deels al verwarmd door de warme rookgassen die naar buiten gaan. Hierdoor ligt het rendement van de ketel een stuk hoger. Een condensatieketel verbruikt al snel 10% minder energie dan een traditionele ketel en is bovendien een stuk onderhoudsvriendelijker.

Meer informatie over condensatieketels vindt u hier. Neem vrijblijvend contact op met een van onze experten via e-mail of op het nummer 02 555 10 00.

De werking van een condensatieketel

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x